Penghasilan modul amalan keselamatan bagi meningkatkan tahap kesedaran pelajar di dalam makmal teknologi pembinaan (kerja kayu & perabot) di KUiTTHO - Othman, Razimah (2003)
Keselamatan merupakan salah satu fak1:or yang terpenting dalam kehidupan manusia. Sikap cuai terhadap amalan keselamatan boleh mengakibatkan teIjadinya kemalangan. Tinjauan awal mendapati bahawa kebanyakan pelajar kurang menyedari tentang kepentingan am alan keselamatan semasa menjalankan kerja-kerja amali di dalam makmal khususnya makmal teknologi pembinaan (keIja kayu & perabot). Oleh yang demikian, satu Modul Amalan Keselamatan Untuk Makmal Teknologi Pembinaan (KeIja Kayu & Perabot), MAK(KKP) telah dihasilkan bagi meningkatkan tahap kesedaran pelajar mengenai keselamatan di dalam makmal. Modul tersebut telah diedarkan kepada 60 orang pelajar Diploma Kejuruteraan Awam yang menjalani keIja amali di Makmal Teknologi Pembinaan (kerja kayu & perabot) di KUiTTHO. Mereka telah diminta untuk menilai isi, sifat mesra pengguna dan kebolehlaksanaan modul tersebut. Hasil analisis dengan menggunakan ujian-t menunjukkan bahawa isi MAK(KKP) adalah baik, bersifat mesra pengguna dan mempunyai kebolehlaksanaan yang tinggi.