Kerangka kemahiran employability senibina graduan politeknik - Padil, Suhaili (2017)
Sehingga tahun 2014, hampir seratus peratus graduan diploma politeknik Malaysia diterima bekerja di pasaran pekerjaan Malaysia. Namun begitu, terdapat peningkatan tren pengangguran dalam kalangan graduan diploma senibina politeknik sejak tahun 2012. Salah satu punca kepada peningkatan jumlah pengangguran ini disebabkan oleh ketidak selarian antara kemahiran employability yang diperlukan oleh graduan senibina dan pihak firma binaan. Penekanan terhadap kemahiran employability yang bertepatan mengikut bidang penting dalam membantu graduan memahami dan mengaplikasikan kemahiran tersebut di alam pekerjaan. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk menghasilkan kerangka kemahiran Employability Senibina (Ar–ES) bagi graduan diploma senibina politeknik yang memenuhi keperluan pihak firma binaan. Kajian ini turut bertujuan untuk mengenal pasti konstruk dan dimensi Ar–ES yang dominan diperlukan responden kajian. Kaedah gabungan penerokaan digunakan melibatkan sampel seramai 285 orang graduan diploma senibina politeknik dan 226 orang responden mewakili majikan firma binaan yang terdapat di Malaysia. Analisis data mendapati lima konstruk dan tujuh belas dimensi Ar–ES telah dikenal pasti. Konstruk etika profesional merupakan konstruk paling dominan diperlukan oleh graduan (logit= -0.19) dan pihak majikan (logit= -0.17). Hasil analisis Differential Group Functioning (DGF) mendapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara graduan senibina dan pihak majikan bagi kesemua konstruk dan dimensi kerangka Ar–ES yang dominan diperlukan. Pengkaji turut mendapati bahawa kerangka Ar–ES yang diuji bersifat unidimensi dan disahkan secara empirikal dengan memenuhi kriteria analisis Principle Component Analysis (PCA). Di akhir kajian, pengkaji telah menghasilkan kerangka Ar–ES untuk graduan politeknik bagi memenuhi kehendak firma binaan Malaysia. Penghasilan kerangka ini diharap dapat membantu meningkatkan kebolehpasaran graduan diploma senibina di Malaysia dan menangani isu pengangguran dalam kalangan mereka.