Keseimbangan pautan atas dan pautan bawah dalam sistem WCDMA - Katiran, Norshidah (2003)
Dalall1 sistell1 WCDJ\;/A, pautan atas ( VL ) dan pautan bawah ( DL ) mCll1punyai ciriciri perall1batan saluran yang berbeza. Stesen tapak ( BS ) dan stesen mobil ( MS ) mell1erlukan tenaga bit bagi setiap hingar ( Eb/No) sasaran, kl1asa penghantaran dan faktor beban yang berbcza. Oleh sebab itu, kehilangan laluan antara VL dan DL tidak sama dan tidak seimbang. Perbezaan kehilangan laluan antara VL dan DL menghasilkan gangguan kepada MS dalam sel-sel bcrhampiran. .Iika kl1asa penghantaran MS bagi VL adalah berlebihan, ini akan menycbabkan kapasiti lembut berkurangan. Dalam sistell1 WCDMA, CPICI-l menjadi rujukan kepada saluran-saluran sepunya yang lain dilihat daripada aspck kuasa pcnghantaran. Dalam kajian ini, keseimbangan antara VL dan DL dianalisis. Kuasa penghantaran CPICH dimanipl1lasi l1ntl1k mencapai keseimbangan antara VL dan DL. Seterl1snya, kl1asa penghantaran CPICI-l dan BS c1ianggar. Model yang c1igunakan ialah sistem IYCDMA yang pelbagai pembawa pcrkhiclmatan digabungkan. Faktor bcban DL ( y][)1. ) clan prestasi pall tan sci juga diselidik. Siml1lasi c1ilaksanakan menggl1nakan perisian MA TLAB Versi 6.5.1. Keputl1san simulasi menunjukkan kuasa penghantaran CPICH, TCH dan BS meningkat dcngan pertall1bahan bi langan MS di dalam sci yang berkhiclmat. Sebaliknya, kuasa penghantaran CPICI-l, TCff clan BS mcnYl1sl1t dengan pcningkatan saiz sci-sci c1i dalam rangkaian.