Aplikasi sistem maklumat stok dan inventori makmal JPTV - Mat, Mohd. Zulhasnan (2003)
Proses merekod dan mengurus maklumat stok dan inventori di makmal Jabatan Pendidikan Teknik dan Vokasional masih menggunakan kaedah manual. Semua rekod berkenaan stok dan inventori disimpan dalam bentuk borang yang disediakan oleh pihak universiti. Kaedah ini didapati kurang cekap, proses mendapatkan semula data mengambil masa dan memerlukan ruang yang luas untuk menyimpan rekod dan borang. Ia juga menyukarkan untuk mendapatkan dan mengemaskini rekod. Keadaan akan menjadi rumit bilajabatan memesan peralatan dengan banyak. Ini akan mendatangkan ban yak masalah kepada pengurusan makmal di jabatan. Bagi meminimumkan masalah, satu sistem pengurusan maklumat berasaskan komputer dibangunkan menggunakan perisian Microsoft Access 2000. Sistem ini mempunyai pangkalan data peralatan sebagai data utama. Ia dipanggil "Sistem Maklumat Stok Dan Inventori Makmal JPTV". Satu kajian berbentuk tinjauan telah dijalankan ke atas ketua makrnal danjuruteknik makmal bertujuan untuk menilai tahap kesesuaian sistem. Data kajian dianalisis secara statistik deskriptif untuk mendapatkan skor min dan peratusan. Dapatan anal isis mendapati nilai purata keseluruhan min bagi kesemua aspek melebihi skor min piawai. Ini menunjukkan sistem yang dibangunkan sesuai dan memberi kemudahan kepada pihak pengurusan makmal dalam merekod dan mengurus maklumat stok dan inventori makmal.