Penghasilan dan kesesuaian penggunaan perisian kursus sistem rangkaian computer - Abdullah, Mohd Faizul (2003)
Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (lCT) pada masa ini telah menjadi satu keperluan dalam kehidupan seharian. Salah satu daripada teknologi lCT adalah teknologi sistem rangkaian komputer. Sejajar dengan itu, penyelidikan ini dijalankan untuk mereka bentuk dan mengkaji kesesuaian perisian kursus Sistem Rangkaian Komputer di kalangan juruteknik-juruteknik makmal KUiTTBO. Perisian kursus ini dibangunkan menggunakan perisian multimedia Macromedia Authorware dan Flash. Perisian kursus ini juga direka bentuk berdasarkan pendekatan interahifyang menggabungkan komponen asas multimedia iaitu teks, grafik, animasi dan audio. Kajian kesesuaian perisian kursus Ini dijalankan menggunakan kaedah soal selidik dan temu bual. Penyelidikan ini diuji kesesuaiannya ke atas 30 orang sam pel. Untuk menganalisis data perisian SPSS (Statistical Packegefor Social Science) digunakan dan dapatan kajian dianalisis berdasarkan peratusan, skor min dan sisihan piawai. Basil penyelidikan ini mendapati peri sian kursus yang dibangunkan ini sesuai dari segi pemahaman kandungan dalam perisian yang memperolehi purata skor min 3.94, perisian kursus ini menarik minatjuruteknik mencatatkan purata skor min 4.00, maklumat dalam perisian kursus ini teratur dan sesuai mencatatkan purata skor min 3.88 dan perisian kursus ini memberi keyakinan kepada juruteknik untuk menyelenggara sistem rangkaian mencatatkan purata skor min 3.75.