Mengenalpasti masalah dalam pembelajaran amali PLC ( Programmable Logic Controller) di KUiTTHO - Lim, Boon Ping (2002)
Pada hari ini bidang industri telah memasuki ke era automasi di mana keseluruhan proses pembuatan telah dilakukan secara automatik oleh mesin-mesin yang dikawal oleh satu sistem pengawal komputer pusat yang canggih seperti Programmable Logic Controller ( PLe). Penguasaan yang sepenuhnya dalam penggunaan Programmable Logic Controller ( PLe ) adalah satu kelengkapan atau kemahiran yang perlu ada pad a setiap orang pelajar jurusan kejuruteraan eleh.1rikal terutamanya untuk menerokai dunia automasi dalam bidang industri pada masa hadapan. Dengan itu, Universiti-universiti tempatan dan Politeknik-politeknik Malaysia telah menyediakan makmal automasi yang dilengkapi dengan PLe untuk memberi latihan yang secukupnya kepada pelajar-pelajarnya supaya pelajar yang dihasilkan adalah memenuhi keperluan industri. v Dengan itu, masalah-masalah yang dihadapi semasa pembelajaran PLe di makmal automasi perlu dikenalpasti dan diberi perhatian yang sepenuhnya. Ini adalah untuk memastikan pelajar dapat menguasai pengetahuan secara teori dan juga kemahiran secara praJ....1ikal. Perkara ini penting, terutamanya bila pembelajaran amali dalam pengaturcaraan PLe ini adalah cara pembelajaran yang berlainan dari cara tradisi, ia melibatkan peralatan yang mahal dan terhad, isu-isu keselamatan yang perlu diberi perhatian serta keperluan latihan dan kemahiran yang banyak dan berterusan. Satu cadangan penyelesaian dalam bentuk CD lnteraktifkemudian dihasilkan sebagai satu usaha untuk mengatasi masalah- masalah yang dapat dikenalpasti oleh dapatan kajian.