Penghasilan modul pembelajaran cd interaktif bagi mata pelajaran instrumentasi - Jahuri, Jumaliah (2003)
Bahan multimedia yang berbenhlk cakera padat interaktif boleh dijadikan sebagai modul pembelajaran berasaskan komputer di mana ianya mengandungi bahan-bahan pembelajaran yang dapat membantu proses pengajaran dan pembelajaran. Kajian berbentuk tinjauan dan penilaian ini digunakan untuk menilai Modul Pembelajaran CD Interak1if yang dibangunkan dalam membantu proses pengajaran dan pembelajaran bagi mata pelajaran Instrumentasi (E 313). Responden untuk kajian ini terdiri daripada 6 orang pensyarah Jabatan Kejumteraan Elektrik bagi k'ursus Elektronik (KawaI an) di Politeknik Johor Bahru (PJB) dan juga 42 orang pelajar (semester 3) dari jurusan Diploma Elektronik Kawalan (DJK) di Politeknik Johor Bahru. Melalui penggunaan instrumen soal se1idik, pengumpulan data adaIah berdasarkan kepada persepsi responden terhadap kesesuaian Modul Pembelajaran CD Interaktif yang dibangunkan. Data yang telah dikumpulkan dianalisis dengan menggunakan 'Statistical Packages/or Social Sciences' (SPSS) versi 10.0 yang melibatkan skor min. Basil dapatan kajian menunjukkan bahawa taIlaP isi kandungan, kreativiti, mesra pengguna, strategi pembelajaran serta elemen-elemen interaktif bagi Modul Pembelajaran CD Interaktifyang dibangunkan ini berada pad a taIlap yang tinggi.