Klasifikasi sumber bahan buangan - Ramli, Yahaya; Othman, Norazila; Yahaya, Nurulain; Mohamad, Mahmod Abd. Hakim (UTM Press, 2022)
Bahan buangan atau sisa terdiri daripada pelbagai jenis dan bentuk bahan bergantung kepada sumber penjanaan, pengurusan dan risiko yang mungkin timbul kerana kehadiran bahan buangan yang berkenaan. Bahan buangan ini perlu dilupuskan dengan teliti dan tindakan ini tentunya melibatkan kos. Jika tindakan pelupusan bahan buangan ini tidak dapat dilakukan dengan sempurna, maka kesan sampingan terhadap alam sekitar dan kehidupan dunia ini semakin lama semakin parah. Tindakan bijaksana dalam mengenal pasti dan menangani isu bahan buangan ternyata mampu memberi manfaat kepada kehidupan dan alam sekitar kerana komposisi dan tenaga yang masih dimiliki atau tersimpan pada sesuatu jenis bahan buangan berkenaan. Walaupun bahan buangan perlu dilupuskan, namun ia mempunyai potensi ekonomi yang boleh dituai sebelum bahan buangan tersebut benar-benar boleh dilupuskan tanpa menimbulkan risiko kesihatan kehidupan alam sekitar, malah berfungsi menyumbang kepada kemajuan kehidupan.