Kajian keberkesanan penggunaan modul pembelajaran bagi mata pelajaran sistem elektronik 2 (e2002) bagi pelajar kejuruteraan elektrik di politeknik - Maimun @ Mahmood, Ainor Izmira (2004)
Modul Pembelajaran Sistem Elektronik 2 ( E2002 ) mempakan satu media pembelajaran yang mengandungi unit-unit aktiviti yang dibentuk untuk membantu dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji keberkesanan penggunaan modul pembelajaran bagi mata pelajaran Sistem Elek1:ronik 2 ( E2002 ) dapat membantu pensyarah dan pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran dari aspek penerimaan pelajar, kesesuaian isi kandungan dan proses pembelajaran yang berkesan. Responden untuk kajian ini adalah seramai 150 orang pelajar semester empat Kejumteraan Elektrik di lima Politeknik di Malaysia. Untuk kajian ini, instnunen yang digunakan ialah jenis soal selidik di mana penilaian dilahLlkan berdasarkan kepada persepsi responden terhadap modul ini. Data- data yang dihLlmpulkan dianalisis mengglmakan Statistical Packages for Sosial Sciences ( SPSS) Version ff.O yang melibatkan skor min dan sisihan piawai . Responden bersetuju bahawa modul ini mendatangkan manfaat kepada pelajar. Berdasarkan nilai skor min keselumhan item iaitu 3.99, penerimaan responden terhadap perlaksanaan modul ini adalah di tahap baik.Begitu juga, dapatan yang diperolehi daripada analisis item-item aspek isi kandungan modul mendapati penilaian responden terhadap Modul Pembelajaran Sistem Eleh1:ronik 2 (E2002 ) adalah positifkerana skor min keselumhannya adalah tinggi iaitu 3.92.