Perlaksanaan MS 2593:2015 (kod amalan kemudahan dan kediaman sementara pekerja tapak bina) di kalangan kontraktor gred 6 dan gred 7 - Khamis, Norasyikin (2018)
Keadaan kediaman sementara di tapak pembinaan bagi pekerja binaan yang teruk merupakan salah satu punca inclustri pembinaan mempunyai imej yang negatif clan sering dikaitkan dengan konotasi kotor, bahaya dan sukar (3D: dirty, dangerous and difficult). Oleh itu, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) telah mengetuai satu inisiatif untuk mengubah keadaan ini dengan membangunkan MS 2593:2015. Memandangkan perlaksanaan garis panduan ini di dalam industry pembinaan masih terlalu baru, kajian dari segi tahap komprehensif, kepentingan, dan jurang pematuhan terhadap kehendak-kehendak di dalam garis panduan ini adalah kritikal untuk dilakukan. Sehubungan dengan itu, empat (4) objektif te!ah dikenalpasti; (i) untuk menentukan perbezaan di antara MS 2593:2015 dengan garis panduan yang sama dari negara lain,(ii) menilai tahap kepentingan kehendakkehendak MS 2593:2015 berdasarkan perspektif kontraktor,(iii) menganalisis jurang pematuhan terhadap kehendak MS 2593:2015 berbanding amalan biasa di tapak pembinaan, dan (iv) menganalisis hubungkait di antara tahap kepentingan MS 2593:2015. Kajian ini telah menggunakan kaedah campuran bagi mencapai objektif yang dinyatakan; (i) kualitatif dengan menggunakan Nvivo v.8, (ii) kuantitatif dengan menggunakan SPSS v.20, (iii) kualitatif dengan menggunakan kaedah pemerhatian di tapak pembinaan, dan (iv) kuantitatif dengan menggunakan hasil objektif (ii) dan (iii) melalui korelasi Spearman Rho's. Objektif (i) merangkumi garis panduan-garis panduan yang sama dengan garis panduan dari negara lain, manakala objektif (ii) dan (iii) pula memilih kontraktor Gred 6 dan Gred 7 di seluruh negeri Johor. Hasil clapatan menunjukkan; (i) MS 2593:2015 sahaja yang menggariskan dengan terperinci aspek kemudahan riadah clan sosial, dan papan tanda, (ii) hanya lapan (8) dari 59 item dalam MS 2593:2015 dianggap penting untuk disediakan termasuklah bekalan elektrik, bekalan air, clan kemudahan pertolongan cemas, (iii) indeks purata pematuhan kontraktor terhaclap kehenclak MS 2593 :20 I 5 aclalah 38.52%, clan (iv) analisis korelasi persepsi kontraktor mengenai kepentingan melaksanakan MS 2593:2015 clengan penyecliaan rumah peke1ja di tapak pembinaan sebenar adalah sederhana kuat. Kesimpulannya, MS 2593:2015 mempunyai beberapa kelebihan berbancling garis pancluan yang lain. Malangnya, kontraktor Grecl 6 clan Gred 7 ticlak merasakan kepentingan kehenclak MS 2593:2015 clengan pematuhannya yang sangat minimum. lni clibuktikan dengan hasil dapatan seclerhana kuat melalui ujian korelasi Spearman Rho's. Kajian ini mencadangkan kajian semula secara berkala keatas MS 2593:2015 dengan penglibatan sepenuhnya pihak berkepentingan di clalam pembinaan terutama kontraktor perlu dilakukan kerana kekangan utama dalam melaksanakan gans pancluan ini adalah kos. Selain itu, maklum balas yang komprehensif dari komuniti pembinaan di seluruh negara diperlukan bagi memastikan MS 2593: 2015 dapat dilaksanakan clengan jayanya.