Sistem Pengurusan Logistik SISPA UTHM secara dalam talian - Norhaimi, Norhafizah Azmi; Mohd Nawi, Nazri (Penerbit UTHM, 2022)
Sistem Pengurusan Logistik Secara Dalam Talian adalah satu sistem yang dibangunkan untuk memudahkan kerja-kerja pengurusan barang logistik di SISPA UTHM (Siswa Siswi Pertahanan Awam Universiti Tun Hussein Onn Malaysia). Sebelum ini, pengurusan logistik masih dilakukan secara manual melalui pengisian maklumat bilangan ataupun pinjaman menggunakan borang. Kaedah manual ini adalah tidak efisyen dan kurang cekap kerana mudah berlakunya kehilangan rekod kerana penggunaan kertas yang banyak dan kecuaian manusia. Selain itu, proses carian semula borang atau maklumat peminjam menjadi susah kerana bilangan borang yang banyak yang perlu dibuat satu persatu untuk memastikan tidak berlaku pertukaran dengan borang yang lain. Dengan melihat pada kelemahan tersebut, maka Sistem Pengurusan Logistik Secara Dalam Talian dibangunkan bagi membantu pengurusan borang dengan lebih cekap dan efisyen bagi pihak pejabat SISPA sekaligus dapat mengurangkan penggunaan kertas untuk menguruskan proses logistik. Sistem ini dibangunkan menggunakan perisian Dreamweaver, XAMPP dan phpMyAdmin, pengekodan bahasa HTML, PHP dan menggunakan metodologi model pembangunan Agile. Sistem ini membolehkan pengguna melihat senarai barang logistik dan mengisi borang permohonan di dalam sistem dengan mudah. Sistem ini juga memudahkan pentadbir mengemas kini senarai, menyemak dan mengesahkan borang permohonan, dan menjana laporan.