Penghasilan modul motivasi kepuasan kerja terhadap staf elektronik perubatan - Wee, Soo Lee (2002)
Memandangkan peranan staf teknikal yang semakin meningkat da!am tenaga kerja Malaysia, penyeiidikan tentang kepuasan kerja dapat memberi gambaran terhadap peibagai norma dan niiai mereka. Tujuan kajian ini adaiah untuk menentukan sama ada wujud tahap kepuasan kerja di kaiangan staf eiektronik perubatan di saiah sebuah syarikat eiektronik perubatan. Syarikat ini mengendalikan peraiatan di hospitai kerajaan di bandar-bandar Seiatan Semenanjung Malaysia iaitu Melaka, Muar, Seremban, Batu Pahat, Johor Bahru. Kajian ini juga bertujuan mengenai pasti faktor organisasi yang mempengaruhi kepuasan kerja staf eiektronik perubatan. Seiain daripada itu, kajian ini juga melihat perbezaan antara faktor demografi yang mempengaruhi kepuasan kerja staf eiektronik perubatan. Seramai 30 orang responden staf eiektronik perubatan telah dipitih secara rawak sebagai responden kajian ini. Instrumen yang digunakan iaiah borang soai selidik yang diubah sesuai daripada " Job Descriptive Index" ( JDI ). Pernyataan JDI terdiri daripada iima faktor kepuasan kerja iaitu gaji, pangkat, suasana kerja, penyeiia dan teman sekerja. Data-data yang diperoiehi direkodkan menggunakan program SPSS versi 10 dan seterusnya beberapa anaiisis telah dijalankan menggunakan kaedah statistik deskriptif dan interval seperti peratus, min, ujian-T dan Anova Sehala. Dapatan kajian ini menunjukkan staf-staf eiektronik perubatan berpuas hati dengan pekerjaan mereka. Sebaliknya min keseluruhan faktor kepuasan kerja yang diperolehi menunjukkan mereka kurang berpuas hati dengan pekerjaan mereka. Oleh itu, satu modul motivasi kepuasan kerja telah dihasilkan. Modul ini dibina berdasarkan konsep-konsep asas dan teori-teori motivasi. Modul ini bertujuan memotivasi dan merangsangkan staf-staf elektronik perubatan supaya lebih bermotivasi terhadap pekerjaan mereka. Semoga kajian ini dapat menyeiesaikan masalah kepuasan kerja.