Mengenal pasti tahap motivasi dan kecenderungan keusahawanan di kalangan pelajar semester akhir ijazah sarjana muda kejuruteraan mekanikal: satu tinjauan di KUITTHO - Abd. Mutalif, Siti Aisah (2003)
Keusahawanan merupakan bidang yang mencabar dan tidak ramai yang mahu menceburi bidang ini tenitaraa lulusan bidang kejnriiteraan. Mereka ini mempunyai elemen keusahawanan nntuk menjadi usahawan yang beijaya. Oleh itu, timbul persoalan mengapakah pelajar-pelajar ini kurang berminat dengan bidang keusahawanan?. Bersesuaian dengan pennasalahan tersebut, kajian ini dijalankan bertujuan untnk meninjau tahap motivasi bagi memberikan pendedalian dan menarik kecenderungan pelajar kejuruteraan terliadap bidang keusahawanan. Objektif kajian ini berdasarkan kepada beberapa aspek iaitn taliap pengetahuan keusahawanan, motivasi, kecenderungan terhadap bidang keusahawanan dan keperluan subjek atau elemen keusahawanan dalam jumsan kejuruteraan. Kajian yang telah dijalankan adalah kajian deskriptif berbentuk tinjauan yang menggunakan soal selidik sebagai instrumen untuk mendapatkan data. Dengan menggimakan persampelan rawak mudah, seramai 99 orang pelajar semester akhir ijazah Saijana Muda Kejuruteraan Mekanikal telah dipilih sebagai responden kajian. Instrumen kajian adalah soal selidik dan data-data yang diperolehi telah dianalisis menggimakan perisian Statistical Package For Social Science versi 11.0 untuk mendapatkan nilai min dan peratus. Hasil kajian mendapati bahawa pelajar-pelajai' ini mempunyai kecenderungan terhadap bidang keusahawanan dengan skor min keseluruhan 3.573 dan taliap motivasi keusahawanan yang tinggi dengan skor min keseluaihan 3.965 tetapi kekurangan pengetahuan dalam bidang keusahawanan dengan skor min 3.16. Oleh itu. adalah perlu elemen-elemen keusahawanan diterapkan ke dalam kuriknlum kursus kejuaiteraan.