Perkaitan antara pengurusan berkesan dari segi kesediaan pengurus makmal , pengendalian peralatan dan keadaan persekitaran dengan peningkatan ciri-ciri keselamatan di makmal - Abd Rashid, Samsul (2001)
Kajian ini adalah dibuat untuk melihat perkaitan antara pengurusan berkesan dari segi kesediaan pengurus makmal di dalam pengendalian makmal dengan kadar kemalangan seterusnya kaitan dengan peningkatan ciri-ciri keselamatan. Kesediaan pengurus makmal di dalam pengendalian makmal adalah dari segi pengetahuan dan kemahiran tentang pengendalian makmal yang baik, pengendalian peralatan serta keadaan persekitaran makmal. Ini adalah kerana ujikaji-ujikaji di makmal merupakan sebahagian daripada proses pengajaran dan pembelajaran dalam bidang Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV). Oleh itu pengurusan berkesan dalam pengendalian makmal penting bagi melancarkan proses pengajaran dan pembelajaran.