Latar belakang pendidikan teknik dan vokasional di kalangan usahawan kecil bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi: satu kajian kes - Ahmad, Roslina (2001)
Kajian kes mengenai Iatar belakang pendidikan teknik dan vokasional (PTV) usahawan kecil Bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi adalah bertujuan untuk mengenai pasti Iatar belakang PTV yang dimiliki oleh usahawan kecil Bumiputera Parit Raja, Batu Pahat. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan teknik dan vokasional yang telah disertai dan tanggapan terhadap latihan tersebut. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh mereka. Di dalam kajian ini, ia melibatkan responden seramai 82 orang. Pemprosesan dan penganalisaan data dilakukan dengan menggunakan perisian Microsoft Excel dalam Bahagian A dan B (maklumat peribadi dan Iatar belakang perniagaan responden) untuk mendapatkan kekerapan dan peratusan. Manakala dalam Bahagian C pula (Iatar belakang PTV, latihan teknik dan vokasional yang pernah disertai, tanggapan terhadap latihan tersebut serta latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh responden ), perisian 'Statistical Package For Social Sciences' (SPSS) digunakan untuk mendapatkan perhitungan min. Dapatan kajian mendapati usahawan kecil Bumiputera Parit Raja hanya mempunyai tahap PTV di peringkat asas (SPM) dan mereka memerlukan latihan dan kemahiran teknik dan vokasional di dalam perniagaan yang diceburi.