Kajian terhadap tahap persediaan pelajar diploma akauntasi politeknik berdasarkan kriteria pekerja yang dikehendaki majikan di firma audit - Yahya, Nur Aziyati (2003)
Kajian ini "Kriteria Pekcrja Yang dipcrlukan olch Majikan di ftmrn audit" dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap pcrscdiaan pelajar tahun akhir Diploma Akauntansi politcknik sebelum mcnceburkan diri dalam dunia pekerjaan. Tahap persediaan ini meliputi aspek kemahiran, pengetahuan serta personaliti. Aspck kcmahiran meliputi kemahiran aplikasi komputer, kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi serta pcnguasaan Bahasa Inggeris manakala aspek pengetahuan pula meliputi penyediaan penyata kewangan dan peranan badan-badan berkaitan perakaunan. Sampel kajian ini tcrdiri daripada I 12 orang pelajar tahun akhir Diploma Akauntansi di Politeknik Ungku Omar, Ipoh dan Politeknik Sultan Mu'adzam Shah, Jitra. Instrumen dalam kajian ini ialah borang soal selidik yang telah diedarkan untuk mendapatkan data-data yang diperlukan dalam kajian ini. Data yang diperolehi kemudiannya di analisis menggunakan perisian "Statistical Package For Social Science' (SPSS 11.0) bagi mendapatkan min dan peratusan. Dapatan kajian menunjukkan pelajar mempunyai tahap persediaan yang tinggi dalam setiap aspek yang dikemukakan kerana skor min yang diperolehi adalah melebihi 3.0 (tahap tinggi). Ini menunjukkan bahawa para pelajar telah bersedia untuk memasuki fimrn audit dalam mernulakan kerjaya.