Penghasilan glosari subjek perakaunan kos di kalangan pelajar semester enam diploma akauntansi: satu tinjauan di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS) - Zamhuri, Nur Hani (2003)
Kajian "Penghasilan Glosari Mata Pelajaran Perakaunan Kos " ini adalah suatu kajian yang bertujuan untuk melihat sejauh mana glosari ini sebagai sumber bahan rujukan untuk membantu pelajar dalam proses pembelajaran. Kajian ini adalah berbentuk tinjauan dan pengkaji rnenilainya dari aspek J...-ualitatif dan kuantitatif. Kajian ini adalah bertujuan untuk menilai kesesuaian isi kandungan, rnesra pengguna dan kebolehlaksanaan yang terdapat dalam glosari. Seramai 62 orang pelajar Diploma Akauntasi semester 6 dan 2 orang pensyarah Diploma Akauntansi yang mengajar mata pelajaran Perakaunan Kos di POLISAS telah dijadikan sampel kajian. Pengumpulan data juga meliputi sesi temubual dengan dua orang responden iaitu pensyarah di POLISAS. Borang soal selidik dan temubual dijadikan sebagai intrumen. Kajian seterusnya dianalisis menggunakan perisian Statistical Package For Sosial Science 11 .Ofor Windows (SPSS) yang melibatkan skor min dan sisihan piawai. Dapatan kajian menunjukkan bahawa aspek kesesuaian isi kandungan, mesra pengguna dan kebolehlaksanaan berada pada tahap yang tinggi (masing-masing mempunyai skor min iaitu 3.93, 4.10 dan 4.03 ). Dengan ini, dapat disimpu\kan bahawa glosari ini boleh digunakan olch pelajar dan pensyarah Diploma Akauntansi di POUSAS dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Sebagai cadangan lanjutan, diharapkan agar glosari ini dapat dinilai dari segi keberkesanannya di masa akan datang.