Tahap kepuasan kerja dan kecenderungan bertukar kerja di kalangan staf bukan akademik: satu kajian kes di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn - Abdul Wahab, Norrizah (2001)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap kepuasan kerja dan kecenderungan bertukar kerja di kalangan stafbukan akademik Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn. Kajian ini turut melihat perbezaan kedua-dua pembolehubah bersandar ini mengikut fal--tor jantina dan kategori jawatan serta perkaitan di antara kepuasan kerja dengan kecenderungan bertukar kerja. Kajian kes ini melibatkan 105 orang responden iaitu 100 % daripada sampel yang terdiri daripada stafberjawatan juruteknik, pembantu makmal dan pegawai pentadbiran. Jnstrumen yang digunakan ialah borang soal selidik dan analisis data dilakukan dengan menggunakan SPSS (Statistical Package for the Social Science). Analisis keseluruhan sampel menunjukkan bahawa tahap kepuasan kerja dan kecenderungan bertukar kerja berada pada tahap sederhana. Dari segi kepuasan kerja bertukar kerja mengikut jantina dan jawatan, didapati bahawa tidak terdapat perbezaan yang signifikan diantara jantina dan jawatan. Manakala bagi kecenderungan bertukar kerja mengih.7.lt jantina dan jawatan hasil kajian mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan diantara jantina dan jawatan. Analisis korelasi Pearson menunjukkan hubungan positifyang rendah di antara kepuasan kerja dengan kecenderungan bertukar kerja. Ini menunjukkan bahawa kepuasan kerja bukan menjadi fal--tor yang utama untuk kecenderungan seseorang bertukar kerja.