Pembangunan Modul Pengurusan dan Identifikasi Stail Kepimpinan (MPISK) untuk latihan dan pendidikan bagi sektor penghasilan seramik di Johorcraft Village, Simpang Renggam, Johor - Ismail, Norhafizah (2004)
Dimensi amalan stail kepimpinan ketua akan mencorakkan budaya dalam pengurusan organisasi. Isu kepuasan keija menjadi elemen penting dalam peningkatan produktiviti industri bercirikan teknik dan vokasional. Kajian ini merupakan rentetan amalan ketua bertujuan membangunkan Modul Pengurusan dan Identifikasi Stail Kepimpinan (MPISK) untuk memberi latihan dan pendidikan dalam sumber manusia di industri penghasilan seramik. Sebelum pembangunan modul, hubungan di antara gaya kepimpinan ketua unit dengan kepuasan keija bagi pekeija industri dikaji. Stail kepimpinan terbahagi kepada 4, iaitu demokrasi, autokratik, partisipatif dan bercirikan kejayaan. Elemen kepuasan keija yang dikenalpasti terdiri daripada status profesional, keperluan tugas, pembayaran gaji, interaksi dan persekitaran tempat keija. Sampel kajian adalah 50 pekerja di kilang Johorcraft Village, Simpang Renggam, Kluang. Pengumpulan data dilakukan melalui instrumen soal-selidik. Ia mengandungi Bahagian Demografi Pekeija, Kepuasan Kerja dan Stail Kepimpinan Ketua. Keputusan kajian mendapati bahawa stail kepimpinan partisipatif mempunyai hubungan yang signifikan dengan gaji (r = 0.573). Pekerja tidak berpuas hati dengan faktor gaji, manakala tahap kepuasan keija dapat diperhatikan melalui faktor jantina, umur, kelulusan akademik dan pengalaman kursus. Modul berkaitan stail kepimpinan dan kepuasan keija dibangunkan untuk melatih dan mendidik pekerja bagi sumber manusia di Johorcraft Village untuk pengetahuan, kemahiran dan ketrampilan pekeija dalam bidang teknikal.