Motivasi kerja di kalangan pensyarahpensyarah di Fakulti Teknologi Kejuruteraan, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) - Puteh @ Arif, Nazura (2001)
Kajian kes ini bertu_juan untuk mengka_1i faktor-faktor yang mempengaruh1 moti\'asi kelJa para pensyarah di Fakult1 Teknolog1 Ke_1uruteraan. Kole_1 Umvers111 Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) Beberapa faktor telah d1pert1mbangkan ianu fal-..1or ga_11. situasi kerja. bebanan kelJa serta rakan sekelJa untuk mengetahu1 sama ada motivasi ker_ia pensyarah d1pengaruh1 oleh fahor-fal.1or tersebut. Serama1 55 orang responden daripada 63 orang sampel telah terlibat di dalam pengumpulan maklumat Kaedah kaj1an adalah berbentuk deskriptif dengan menggunakan borang soal selidik yang mengandungi 34 soalan mengikut dimensi-dimensi yang telah ditetapkan Hasil dapatan menun.1ukkan bahawa daripada empat fal-..1or yang digariskan, tiga fahor adalah mempengaruhi motivas1 para pensyarah. iaitu faktor gaj1. situas1 ke!Ja dan bebanan kerja