Tinjauan terhadap faktor-faktor yang berkaitan pemilihan kerjaya pelajar-pelajar Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat - Mansor, Masriaini (2001)
Kajian ini bertujuan untuk rnengkaji hubungan antara faktor jantina dan jcnis a Ii ran terhadap pernilihan kerjaya pelajar. Di sarnping itu kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti apakah faktor-faktor yang rnernpengaruhi pernilihan kerjaya pelajar. Kajian ini tclah dilaksanakan ke atas 217 orang pelajar tingkatan ernpat Sckolah Mcnengah Tcknik Batu Pahat. A lat kajian yang digunakan adalah soal sclidik clan datadata dianalisis secara peratusan dan min. Basil kajian mendapati bahawa pclajar dari aliran teknik dan vokasional rnernpunyai tahap kecenderungan yang paling tinggi untuk rnernilih ciri ke