Parit Raja sebagai destinasi pelancongan : satu kajian terhadap pengalaman pertama dan maklumat sedia ada di kalangan Pelajar Sarjana Pendidikan Teknik Dan Vokasional - Abd Hamid, Haslinda (2003)
Kajian ini dijaiankan untuk mengetahui pandangan peiajar-pelajar Sarjana PTV terhadap potensi Pekan Parit Raja sebagai sebuah Destinasi Peiancongan menerusi pengaiaman pertama dan makiumat yang pemah mereka terima. Data yang dikumpul meiaiui borang soal selidik, dianalisis dengan menggunakan Statiscal Package for Science Series (SPSS) versi 10.0 secara kuantitatif bagi mendapatkan nilai peratusan dan skor min. Dapatan kajian mendapati bahawa, Pekan Parit Raja mempunyai potensi untuk menjadi sebuah destinasi peiancongan. Satu bentuk panduan periu dihasiikan bagi tujuan menyampaikan makiumat yang tepat mengenai Pekan Parit Raja. Cadangan produk yang dihasiikan diharapkan dapat membantu penyelidik seterusnya untuk membangunkan produk ini dengan lebih baik Iagi. Melaiui pembangunan produk yang sederhana tetapi menarik, dapat membantu mempromosikan Pekan Parit Raja sebagai destinasi peiancongan.