Tahap kompetensi lulusan diploma akauntansi politeknik : satu kajian persepsi majikan - Ab. Rahman, Fauzan (2002)
Perubahan persekitaran yang beriaku di daiam dunia pemiagaan teiah memberi tekanan kepada profesion perakaunan. Profesion menghadapi cabaran yang datang bersama-sama perkembangan di daiam ekonomi giobal yang menuntut kompetensi dalam aspek-aspek pengetahuan, kemahiran dan sikap. Kajian yang berbentuk deskriptif ini bertujuan meninjau persepsi majikan terhadap tahap kompetensi iuiusan Dipioma Akauntansi Politeknik dalam aspek pengetahuan, kemahiran, sikap dan etika kerja. Populasi kajian adalah majikan kepada lulusan Diploma Akauntansi daripada tiga buah politeknik iaitu Politeknik Kota Bharu, Kelantan, Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Kedah dan Politeknik Kuching, Sarawak. Borang soal selidik dihantar melalui pos kepada 66 orang responden dan 25 borang telah dikembalikan. Dengan menggunakan perisian ^afMf/ca/ Package For $oc;a/ .Sc/eKces (SPSS) Versi 10.0, datadata dianalisis menggunakan statistik deskriptif untuk mendapatkan peratusan dan nilai min. Dapatan kajian menunjukkan majikan berpendapat bahawa lulusan Diploma Akauntansi Politeknik mempunyai tahap kompetensi yang sederhana dalam aspekaspek pengetahuan dan kemahiran, manakala mempunyai tahap kompetensi yang tinggi dalam aspek-aspek sikap dan etika kerja. Secara keseluruhannya majikan berpendapat lulusan Diploma Akauntansi Politeknik mempunyai tahap kompetensi yang sederhana.