Model klasifikasi bagi pejabat binaan khas di kawasan segi tiga emas Kuala Lumpur - Mohd Safian, Edie Ezwan (2009)
Kajian ini beliujuan membangunkan sebuah model yang realistik bagi mengklasifikasi pejabat binaan khas di kawasan Tiga Segi Emas di Kuala Lumpur. Klasifikasi pejabat binaan khas merupakan asas penilaian kepada pembangunan indikator terhadap prestasi pasaran harta tanah komersial di negara ini, khususnya indeks harga semasa pejabat dan .iuga sewaan. Kajian yang dilaksanakan ini memfokuskan kepada satu kumpulan kes kajial1 yang mengandungi 41 buah pejabat binaan khas yang terletak di ka\vasan Segi Tiga Emas, Kuala Lumpur. Dalam kajian ini, ciri-ciri dan kriteria yang digunakan sebagai asas untuk ranking dan mengklasifikasi pejabat binaan khas telah dikumpulkan di bawah en am kriteria iaitu persembahan, pengurusan, kefungsian, perkhidmatan, laluan dan peredaran selia kemudahan. Selain itu, penilaian juga telah dilakukan ke atas kekuatan dan kelemahan model klasifikasi pejabat binaan khas yang digunakan di pasaran global dan juga tempatan. Aplikasi Analytical Hierarchy Pro~ess (AHP) sebagai kaedah yang kukuh bagi membangunkan model klassifikasi bangunan pejabat binaan khas, juga telah dibincangkan di dalam kajian ini. Model klasifikasi berasaskan Analytical Hierarchy Process (AHP) yang telah dibangunkan di dalam kajian ini merupakan instrumen yang boleh diaplikasi sebagai pandllan dalam usaha lIntllk memenuhi kehendak dan keperluan peselia pasaran haJia tanah. Sebagai kesimpulan, kajian ini telah membuktikan bahawa model klasifikasi pejabat binaan khas yang baru dibangunkan ini berupaya menyediakan instrumen yang lebih baik untuk menilai kualiti bangunan pejabat, iaitu merupakan model klasifikasi pejabat binaan khas yang berkesan untuk diaplikasikan di Malaysia.