Pembangunan modul pembelajaran kendiri pendidikan alam sekitar bagi pelajar sekolah menengah - Ramli, Azuin (2003)
Kajian ini adaiah bertujuan untuk meniiai sejauhmana Modul Pembeiajaran Kendiri Pendidikan Aiam Sekitar dapat membantu guru dan peiajar sekolah menengah daiam proses pengajaran dan pembeiajaran dari aspek kesesuaian isi kandungan, kesesuaian aktiviti, tahap keboiehiaksanaan dan mesra pengguna. Responden kajian ini terdiri daripada 20 orang guru dan 50 orang peiajar di Sekoiah Menengah Teknik Batu Pahat yang dipilih secara rawak. Untuk kajian ini instrumen yang digunakan ialah jenis soal selidik di mana penilaian dilakukan berdasarkan kepada persepsi responden terhadap Modul Pembeiajaran Kendiri Pendidikan Alam Sekitar. Data-data yang dikumpulkan dianalisis 7?ie;!ggHHa/raH &af!'sf;ca/ Packages For socz'a/ &fe/:ce j (SP-S^ i^er^zoH 77.0 yang melibatkan skor min, peratus dan ujian t. Dapatan kajian menunjukkan kesesuaian isi kandungan modul (skor min= 3.19), kesesuaian aktiviti (skor min = 3.18), tahap keboiehiaksanaan (skor min = 3.17) dan ciri-ciri mesra pengguna (skor min = 3.20) adaiah pada tahap yang tinggi. Dapatan kajian juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara guru dan peiajar terdapat kesesuaian isi kandungan, kesesuaian aktiviti, keboiehiaksanaan dan ciri-ciri mesra pengguna. Oleh itu, hasil kajian menunjukkan Modul Pembeiajaran Kendiri Pendidikan Alam Sekitar ini dapat membantu pensyarah dan peiajar daiam proses pengajaran dan pembeiajaran.