Implikasi ISO terhadap pengurusan masa kendiri pensyarah di UTHM - Zulkifli, Ahmad Zawawi (2007)
l s u pensyara h diberika n beba n kerj a yan g berlebihan , pendekata n - pendekata n yan g bar u untu k digunakan , kualiti kerj a berpanduka n standard , pengurusa n mas a yan g lebih ceka p da n efisie n da n pengurusa n dari seg i pengajara n da n pembelajara n serin g dibangkitka n Matlania t kajia n ini adaiali untu k mengena i pasti implikasi amala n IS O terhada p pengurusa n mas a kendiri pensyara h dala m memenuh i keperlua n sebaga i pendidi k da n anggot a dala m organisasi yan g perl u mematuh i piawaia n IS O Kajia n ini mengkaj i denga n mendala m mengena i cabara n - cabara n yan g dihadap i ole h pensyara h berlandaska n du a aspe k iaitu pengurusa n yan g mengamalka n pendekata n sistem da n penglibata n anggot a organisasi Serama i 8 5 oran g pensyara h dari Fakulti Pendidika n Teknika l (FPTek) , Fakulti Pengurusa n Teknolog i (FPT ) da n Fakulti Teknolog i Makluma t da n Multimedi a (FTMM ) di Universit i Tu n Hussei n On n Malaysi a (UTHM ) terliba t dala m kalia n mi Dat a yan g diperole h dari responde n tela h dianalisis menggunaka n statistik deskriptif untu k memperole h nilai sko r mi n bag i setia p item Hasil kajia n menu n jukka n amala n IS O di UTH M tela h membe n implikasi positif kepad a pengurusa n mas a kendiri pensyara h Selai n dari itu, responde n turu t bersetuj u (sko r nu n keseluruha n ^ 4.12 ) bahaw a du a amala n IS O yan g dikaj i secar a signifika n mempengaruh i prose s pengurusa n mas a merek a