Study of energy efficiency opportunities in Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) building - Musa, Ahmad Kamsan (2008)
Pcnnintaan tenaga eleh.irik di dalam ncgara scmakin meningkat dari tahun ke tahun. Scktor bangunan masih lagi menjadi pcnyumbang utama penggunaan tenaga clctrik. Objcktif projck ini adalah untuk mcngcnalpasti potensi penjimatan tenaga di dalam bangunan pejabat Jabatan Pengairan dan Sal iran. Dalam projek ini, kes kajian adalah tcrtumpu kepada pcnggunaan tenaga eletrik di bangunan pejabat JPS Batu Pahat, Johor. Skop kajian adalah untuk mcngenalpasti penggunaan tenaga elctrik di dalam scbuah bangunan yang dipilih, mcngkaji peluang-peluang penjimatan tcnaga, menganalisis kos pelaburan bcrkaitan ckonomi dan mcngenalpasti sikap pengguna dalam pcnggunaan tenaga eletrik. Langkah-Iangkah kccckapan tcnaga dikategorikan kcpada dua iaitu gelagat pcngguna dan pembaikan teknikal. Perubahan tingkah laku manusia bolch mengurangkan penggunaan tenaga scbanyak 11 % dan pengenalan langkah teknikal pula boleh mengurangkan penggunaan tenaga antara 1.5% hingga ke 20%. Dua kaedah penilaian bagi ana lisa ekonomi telah digunakan; iaitu kacdah tempoh bayaran baIik dan kaedah nilai terkini bersih. Lima daripada tujuh langkah-Iangkah teknikal yang dicadangkan mcnghasilkan satu pulangan pelaburan kurang daripada dua tahun.