Kajian keberkesanan dan kesesuaian program diploma akauntansi politeknik di dalam praktis - Abdullah, Abdul Hasnal (2002)
Kajian ini adalah berkenaan dengan keberkesanan dan kesesuaian program Diploma Akauntansi Politeknik dalam melahirkan graduan yang berkualiti kepada pasaran kerja. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti samada kurikulum program Diploma Akauntansi telah disediakan dengan mengambilkira keperluan dan cabaran di pasaran kerja masa kini dan akan datang. Selain itu, penyelidikan ini juga tertumpu kepada beberapa aspek kajian seperti kemahiran dan pengetahuan perakaunan, pembangunan kerjaya, teknologi maklumat dan ge/zer/c ^M/^ serta jati diri para graduan. Dalam kajian berbentuk kuantitatif ini, soal selidik telah diedarkan kepada 126 orang graduan yang layak dianugerahkan Diploma Akauntansi dalam Konvokesyen tahun 2002 sahaja. Sampel yang dipilih terdiri daripada graduan lepasan POLIMAS, PKB dan POLIKU. Keseluruhan data kajian telah dianalisis menggunakan perisian &a^/ca / Packageybr ^oc/^Z 5c;e/?cg^ (SPSS) dengan membuat pengiraan kekerapan, peratusan, skor min dan sisihan piawai. Keputusan kajian menunjukkan program Diploma Akauntansi Politeknik adalah berkesan dan sesuai dalam melahirkan para graduan yang berkemahiran dan berpengetahuan dalam situasi kerja.