Amalan komunikasi berkesan di kalangan usahawan tempatan - Zainal, Rina Ilyana (2004)
Kaiian ini adalah mengenai komunikasi berkesan di kalangan usahawan di kawasan pu;at pemiagaan (CBD) Taman Universiti, Skudai, Johor. Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk meninjau amalan komunikasi yang berkesan di kalangan usahawan tempatan. Data utama kajian dikumpulkan dengan menggunakan borang soal selidik. Seramai 181 orang responden telah dipilih melalui persampelan rawak mudah. Namun begitu, hanya 152 orang sahaja yang memberikan maklumbalas. Data-data yang telah dikumpulkan kemudimmya dianalisa dengan menggunakan program Statistical I'ackagefor Social Science (SPSS) versi 11. Selain daripada itu, kajian inijuga turut menggunakan kaedah temubual dan pemerhatian untuk menyokong dan memperkukuhkan lagi dapatan kajian. Hasil daripada kajian ini mendapati bahawa golongan usahawan mengamalkan amalan komunikasi menyangga yang tinggi dalam mengumskan perniagaan mereka. Mereka lebih cenderung untuk menggunakan saluran komunikasi tidak forn1al berbanding saluran komunikasi fonnal dalam menguruskan ah.1iviti pemiagaan. Media massa pula dipilih sebagai sumber maklumat yang utama untuk mendapatkan maklumat-maklumat semasa tentang perniagaan. Berdasarkan penemuan kajian ini, adalah dicadangkan supaya golongan usahawan memberikan penekanan kepada aspek penyaluran maklumat yang berkualiti serta membina hubungan dua hala dalam proses komunikasi. Maklumbalas yang lebih kerap juga perlu dijadikan sebagai satu amalan. Dengan adanya maklumbalas, ia akan dapat membantu pem