Keberkesanan program industrial skills enhancement programme (INSEP) dalam membantu peningkatan kemahiran kebolehpekerjaan peserta program di pusat pembangunan kemahiran negeri - Hai Kelian, Virakwan (2006)
Penganggura n di kalanga n siswaza h merupaka n sat u masala h globa l da n ia menjad i sat u is u yan g hanga t diperdebatka n di Malaysi a baru-bar u ini. Sala h sat u langka h untu k mengatasi masala h ini iala h denga n melaksanaka n progra m Industrial Skills Enhancement Programme (INSEP ) d i Malaysia . Tujua n kajia n ini iala h untu k meninja u keberkesana n progra m INSE P dala m membant u peningkata n kemahira n kebolehpekeijaa n pesert a program . Progra m INSE P yan g dikaj i hany a dihadka n kepad a progra m INSE P yan g dilaksanaka n d i du a (2 ) bua h Pusa t Pembanguna n Kemahira n Neger i yan g mewakil i zo n utar a da n zo n selatan . Kajia n ini merupaka n kajia n tinjaua n yan g melibatka n kedua-du a dat a kuantitatif da n kualitatif. Responde n yan g dipili h secar a rawa k terdiri daripad a 6 3 oran g pesert a yan g tela h tama t mengikut i progra m INSE P pad a tahu n 2005 . Selai n daripad a tem u bual , soa l selidi k jug a digunaka n sebaga i instrume n utam a dala m pengumpula n data . Dat a dikumpulka n da n dianalisis menggunaka n perisia n Statistical Package for Social Science (SPS S version 12.0 ) untu k mendapatka n dat a deskriptif da n menjalanka n pengujia n statistik . Keputusa n kajia n menunjukka n persepsi pesert a terhada p kualit i progra m daripad a aspe k rek a bentu k program , prasaran a da n pendekata n aktivit i pembelajara n yan g dilaksanaka n berad a pad a taha p yan g sederhan a (sko r mi n = 3.79). Hasi l kajia n ini jug a menjelaska n bahaw a pendekata n aktivit i pembelajara n yan g dilaksanaka n dapa t membant u meningkatka n kemahira n kebolehpekeijaa n pesert a selepa s tama t mengikut i progra m INSE P (sko r mi n = 3.89). Seterusnya , hasi l ujian- / menunjukka n terdapa t perbezaa n yan g signifika n pad a taha p 0.0 5 terhada p peningkata n kemahira n kebolehpekeijaa n pesert a sebelu m da n selepa s mengikut i progra m INSEP . Secar a umumnya , hasi l kajia n ini tela h menunjukka n perlaksanaa n progra m INSE P tela h beijay a dala m membant u peningkata n kemahira n kebolehpekeijaa n pesert a setela h tama t mengikut i progra m tersebut .