Pembanggunan Modul Mekanik Bendalir: bagi meningkatkan pemahaman pelajar FPTV - Mohd Idris, Mohd Harris Fadhillah; Razali, Nizamuddin; Abdul Rahman, Khairul Anuar; Nur Yunus, Faizal Amin; Gerijih, Debie Devisser; Baharudin, Nurhayati (Penerbit UTHM, 2021)
Modul ini dibangunkan untuk memudahkan dan meningkatkan pemahaman pelajar FPTV dalam BBM 30103 (Fluid Mechanics). Pembangunan Modul ini dibuat dengan menggunakan Model Pembangunan Modul Sidek (MPMS), di mana strategi dan media dipilih dengan teliti. Strategi untuk pendekatan gaya persembahan adalah menggunakan Flipbook dan video sebagai media utama untuk meningkatkan pemahaman pelajar. Pelajar boleh menggunakan modul secara bebas dengan memuat turun modul melalui pautan yang disediakan oleh pensyarah. Modul kemudian diuji oleh tiga pensyarah pakar dalam bidang mekanikal dan multimedia menggunakan borang soal selidik yang disahkan. Soal selidik merangkumi tiga aspek penting dari modul iaitu interaktiviti modul, kandungan modul, dan kesesuaian modul. Hasil tinjauan mendapati bahawa semua aspek yang diuji mempunyai peratusan skor yang memuaskan melebihi 80%. Modul mekanik bendalir ini boleh digunakan untuk meningkatkan pemahaman asas pelajar FPTV mengenai pengetahuan dan kaedah analisis mekanik bendalir serta membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan mekanik bendalir menggunakan pengetahuan dan kemahiran analisis.