Kajian keperluan laman web e-LK berpandukan model Rekabentuk Hannafin Dan Peck - Ariffin, Arihasnida; Rubani, Siti Nur Kamariah; Hamzah, Norhasyimah; Zakaria, Normah; Subramaniam, Tamil Selvan (Penerbit UTHM, 2021)
Tujuan kajian ini dilaksanakan adalah untuk mendapatkan maklumat bagi fasa kajian keperluan bagi laman web e-LK yang dibangunkan berpandu kepada Model Rekabentuk Hannafin dan Peck. Reka bentuk kajian ini adalah kajian eksperimental benar bagi ujian pra dan ujian pos terhadap satu kumpulan rawatan sahaja. Sampel kajian yang dipilih adalah terdiri daripada 36 orang pelajar yang mengambil jurusan Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Am) dan mereka mengambil mata pelajaran Lukisan Kejuruteraan. Instrumen kajian yang digunakan adalah borang soal selidik yang terdiri daripada dua bahagian item iaitu bahagian A dan bahagian B. Pada bahagian A merupakan maklumat demografi responden yang akan digunakan untuk memperolehi maklumat. Seterusnya pada bahagian B merupakan fasa kajian keperluan yang merangkumi empat peringkat iaitu (1) mengenal pasti matlamat pembelajaran, (2) menganalisis kandungan pelajaran LK, (3) menganalisis keperluan pelajar dan akhir sekali (4) Ujian Beta. Data dianalisis secara deskriptif melalui analisis skor min. Hasil kajian mendapati maklumat dapatan matlamat pembelajaran, kandungan pelajaran LK dan keperluan pelajar dapat membantu pengkaji dalam membangunkan laman web e-LK mengikut kehendak pengguna. Skor min bagi media teks dan elemen interaktif perlu diambil kira dalam mereka bentuk laman web ini.