Sistem pemantauan pengairan dan saliran sawah padi menggunakan teknologi komunikasi mudah alih - Othman, Ahmad Akmal Hilmi; Puteh, Saifullizam; Buhari, Rosnawati (Penerbit UTHM, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk menghasilkan sesuatu produk yang dapat membantu pekerja dalam menyelia keadaan sistem saliran air di sawah padi dengan menggunakan sistem telekomunikasi mobile. Sebelum produk ini dibangunkan, kaedah penyeliaan sistem ini dikendalikan oleh Lembaga Kemajuan Petani Muda (MADA) dengan kaedah manual yang memerlukan tenaga pekerja. Kaedah ini tidak sesuai diaplikasikan kerana memerlukan tempoh masa yang lama dan status informasi yang lambat. Tujuan utama kajian ini adalah merekabentuk dan membangunkan sistem yang boleh meningkatkan kecekapan dalam menyelia keadaan sistem saliran air di sawah. Dalam reka bentuk projek, Model Engineering Design Proses (EDP) adalah dirujuk bagi membantu untuk membangunkan projek sistem pemantauan saliran di sawah padi. Analisis bagi penyambungan litar ini dibangunkan menggunakan aplikasi Proteus untuk mengetahui penyambungan sebenar bagi setiap komponen dan modul elektronik yang digunakan dalam pembangunan prototaip ini. Hasil kajian menunjukkan segala objektif yang dinyatakan telah dicapai dengan baik serta dapat memantau sistem saliran sawah padi dengan baik.