Aplikasi teknologi pembinaan buluh dalam pembangunan kemudahan komuniti - Abd Wahab, Izudinshah; Yusof, Hanita; Adnan, Nor Azizah (Penerbit UTHM, 2021)
Pendedahan pelajar-pelajar program Senibina Universiti Tun Hussein Onn Malaysia kepada proses pembinaan bangunan berteraskan teknologi pembinaan buluh di Bandung, Indonesia telah memberi satu pengalaman yang amat bernilai kepada mereka. Walaupun pembinaan bangunan menggunakan buluh sebagai bahan binaan bukanlah asing bagi negara-negara beriklim tropika, namun beberapa faktor berkaitan keupayaan bahan itu mendepani keperluan industri binaan khususnya di Malaysia menjadi cabaran baginya untuk diterima pakai secara meluas. Menerusi projek merekabentuk berasaskan kepelbagaian deria untuk Sekolah Arunika Waldorf di Bandung, pelajar-pelajar berpeluang menghasilkan rekabentuk struktur binaan bangunan kelas pembelajaran sambil dibimbing oleh pakarpakar pembinaan dan penyelidik teknologi pembinaan buluh. Tidak sekadar menghasilkan rekabentuk itu sahaja, hasil rekabentuk itu seteusnya dibangunkan dalam skala sebenar untuk membina kelas pembelajaran itu. Menggunakan teknologi struktur kerangka berlengan boleh laras dan gegelung pengikat besi, struktur tiang buluh yang diikat kepada tapak plat besi dapat didirikan dengan kukuh. Struktur ini seterusnya menjadi kerangka binaan yang memegang ikatan buluh-buluh kecil yang lain sebagai dinding dan kerangka bumbung bangunan