Proses penjanaan profil permukaan jalanraya - Buhari, Rosnawati; Mohd Hizam, Nurul Nadiah (Penerbit UTHM, 2021)
“Mechanistic-Empirical Pavement Design Guide” (MEPDG) adalah satu panduan kaedah merekabentuk turapan yang telah digunakan oleh beberapa buah negara. Konsep yang digunakan adalah menganalisa sifat-sifat mekanikal turapan untuk merekabentuk serta menilai prestasi dan tahap kerosakan struktur sepanjang hayat turapan tersebut dengan menggunakan Model Prestasi Turapan Sepanjang Hayat (WLPPM) [1]. Di Malaysia, penggunaan konsep mekanistik-empirik belum digunakan secara menyeluruh. Bagi membangunkan MEPDG yang mana melibatkan pemprosesan data secara atas talian atau perisian, pelbagai input diperlukan termasuk model profil jalanraya, model kenderaan bergandar atau ‘fleet model’, model kerosakan turapan, model kumulatif kegagalan turapan, model peresapan air dalam turapan atau model kelembapan turapan dan beberapa parameter penting yang lain.