Penilaian nano zink oksida keatas campuran asfalt terhadap kerosakan kelembapan - Mohd Yunus, Khairul Nizam; Mohd Kamaruddin, Nurul Hidayah (Penerbit UTHM, 2021)
Malaysia mempunyai iklim khatulistiwa yang menerima intensiti hujan yang tinggi sepanjang tahun. Untuk keadaan jalan, turapan asfalt dikenakan dengan beban yang tinggi dan sistem saliran tidak mencukupi untuk musim hujan. Semua faktor yang digabungkan menghasilkan kebarangkalian kerosakan kelembapan yang tinggi [1]. Kerosakan kelembapan adalah salah satu masalah utama bagi turapan berasfalt di mana ianya mempengaruhi jangka hayat disebabkan oleh keadaan lekatan dan lekitan asfalt pengikat [2]. Kehilangan pelekatan merujuk kepada pengurangan keupayaan pelekat pada permukaan agregat dan asfalt. Ini berlaku akibat air dan tekanan dari air yang bertindak pada campuran asfalt. Sementara itu, kehilangan lekitan adalah disebabkan oleh pelembutan atau kemerosotan keupayaan lekitan didalam asfalt pengikat yang tertumpu kepada kelembapan [3]. Pelucutan dan penguraian adalah disebabkan kehilangan ikatan pelekat antara agregat dan asfalt. Sementara itu, kehilangan keupayaan lekitan boleh membawa kepada kelemahan turapan yang mudah terdedah kepada kerosakan pramatang dan kerosakan tekanan pori [4].