Pembangunan laman web solveme berkonsepkan pembelajaran berasaskan masalah bagi kursus asas pengaturcaraan di politeknik - Wan Hassan, Wan Azrul Shafuan (2021)
Kajian ini bertujuan untuk mereka bentuk dan membangunkan laman web berasaskan pendekatan Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBM) bagi kursus DFC20113 Programming Fundamentals yang diberi nama laman web SolveMe. Objektif kajian ini adalah untuk mereka bentuk dan membangunkan laman web, menilai kebolehfungsian dari aspek isi kandungan, interaksi dan persembahan serta kebolehgunaan dari aspek pencapaian dan Kesediaan Pembelajaran Terarah Kendiri (KPTK) pelajar. Kajian ini merupakan kajian pembangunan produk dengan menggunakan model ADDIE sebagai panduan. Kajian ini menggunakan reka bentuk Pra-eksperimen jenis Ujian Pra-Ujian Pos Satu Kumpulan. Sampel kajian terdiri daripada empat puluh lapan (48) orang pelajar dari program Diploma Teknologi Maklumat yang mengambil kursus DFC20113 Programming Fundamentals di Politeknik. Data dikumpul melalui instrumen borang soal selidik dan set ujian prapasca. Hasil dapatan kajian bagi kebolehfungsian laman web adalah berada pada tahap