Kemahiran pemikiran komputasional pelajar melalui modul pembelajaran berasaskan teknologi internet pelbagai benda - Krishnan, Puganesri (2021)
kemahiran pemikiran komputasional pelajar, ke arah lebih kreatif dan kritis melalui penggunaan Modul Pembelajaran Berasaskan Teknologi Internet Pelbagai Benda (MP-IoT) yang telah dibangunkan oleh penyelidik. Pembangunan MP-IoT mengikut Model ADDIE dan melibatkan Teknologi Arduino yang diterapkan dalam 5 aktiviti pembelajaran secara amali. Kajian berbentuk kuantitatif jenis kuasi-eksperimental ini telah dijalankan ke atas 52 orang pelajar Tingkatan 4 dari 2 buah sekolah di daerah Batu Pahat, Johor dan Kuala Kangsar, Perak. Data pula telah dianalisis secara deskriptif dan inferensi. Satu set ujian pencapaian pra dan pasca sebagai instrument telah dibangunkan. Analisis Item Indeks Kesukaran (IK), Indeks Diskriminasi, serta Interprestasi skor bagi nilai Alpha Cronbach telah digunakan bagi memastikan soalan ujian pencapaian sesuai digunakan. Manakala dalam proses pembangunan modul MP-IoT, seramai 6 orang guru dari mata pelajaran Sains Komputer dipilih sebagai pakar untuk mengenal pasti kesesuaian dari segi format, kandungan dan kebolehgunaan modul yang dibangunkan Skala Likert lima mata digunakan dalam kajian ini. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menggunakan ujian-T sampel berpasangan, menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan terhadap tahap pencapaian pelajar kumpulan kawalan yang didedahkan dengan kaedah konvensional dengan kumpulan rawatan yang didedahkan dengan modul MPIoT, dengan nilai p-value adalah .000 iaitu kurang dari .05 (p<0.05). Selain itu,