Transformasi kurikulum kolej vokasional dalam kesediaan melahirkan k-worker: satu kajian kes Kolej Vokasional Kluang - Rusdi @ Rosdi, Nor Syuhada (2015)
Dalam mencapai taraf sebuah negara maju, institusi pendidikan perlulah melahirkan graduan yang mahir melakukan pelbagai pekerjaan, selain itu dalam menempuh era ekonomi baru, k-worker ataupun pekerja berpengetahuan menjadi aset penting dalam memenuhi keperluan negara membangun. Tujuan kajian ini dilakukan ialah untuk mengenalpasti persepsi guru KV Kluang mengenai pelaksanaan kurikulum KV dari jati diri, ilmu dan kompetensi kompetitif dalam kesediaan melahirkan k-worker dalam kalangan pelajar tahun akhir KV Kluang. Selain itu juga, kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap jati diri, ilmu dan kompetensi kompetitif dalam diri pelajar tahun akhir KV Kluang dalam kesediaan menjadi k-worker berdasarkan persepsi pelajar. Seramai 127 orang pelajar tahun akhir KV Kluang dan tiga orang guru KV Kluang telah dipilih untuk menjadi responden dalam kajian ini. Antara instrument yang digunakan dalam kajian ini ialah borang soal selidik diedarkan kepada pelajar tahun akhir KV Kluang dan temubual tiga orang guru KV Kluang. Seterusnya, data kajian soal selidik telah dirumuskan dalam bentuk deskriptif iaitu kekerapan, peratusan, sisihan piawai dan min. Manakala data temubual dikumpulkan mengikut kod yang ditetapkan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap jati diri, ilmu dan kompetensi kompetitif pelajar tahun akhir KV Kluang adalah berada pada tahap tinggi dalam kesediaan menjadi k-worker. Adalah diharapkan kajian ini dapat memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat dan beberapa cadangan yang telah dikemukan bagi kajian lanjutan dalam meningkatkan kualiti graduan pada masa akan datang.