Effects of hot press forging parameter and life cycle assessment in direct recycling of AA6061 aluminium - Yusuf, Nur Kamilah (2017)
Proses perindustrian telah membawa kepada pemanasan global melalui pencemaran karbon dioksida dan penghasilan sejumlah besar sisa pepejal. Teknik kitar semula tanpa lebur telah digunakan bagi mengatasi masalah kekurangan sumber utama serta menyasarkan penjimatan tenaga dan bahan. Proses penempaan tekanan panas dicadangkan sebagai teknik kitar semula secara terns yang menggunakan jumlah tenaga yang amat rendah berbanding dengan kitar semula konvensional. Objektif kajian adalah untuk menyiasat kesan parameter terhadap sifat mekanikal dan membandingkan impak terhadap alam sekitar teknik ini dengan teknik peleburan semula. Bagi mencapai tujuan ini, kitar semula cip aluminium AA6061 menggunakan proses penempaan tekanan panas melalui pemfaktoran penuh 32, reka