Pembangunan dan keberkesanan kit penyongsang dalam proses pengajaran dan pembelajaran (PDP) di kolej vokasional - Abdullah, Nurul Aida Suhaila (2019)
Pembangunan Alat Bahan Bantu Mengajar (ABBM) untuk menggalakkan guru menggunakan Kit Penyongsang dalam proses pengajaran dan pembelajaran (PdP). Kajian ini bertujuan untuk membangun dan menguji keberkesanan Kit Penyongsang dalam PdP di Kolej Vokasional. Pembangunan Kit Penyongsang adalah berdasarkan model ADDIE dan kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif berbentuk kuasi eksperimental. Kajian ini menggunakan kaedah ujian pra-pasca yang melibatkan seramai 42 orang pelajar Teknologi Elektrik daripada dua buah Kolej Vokasional. Instrumen kajian merangkumi ujian pra, pasca dan soal selidik. Data dianalisis menggunakan kekerapan, skor min dan ujian-t. Hasil kajian menunjukkan bahawa pembangunan Kit Penyongsang dapat berfungsi dengan baik dan penggunaan Kit Penyongsang ini meningkatkan pencapaian pelajar dalam topik penyongsang. Berdasarkan hasil kajian dengan penggunaan Kit Penyongsang menunjukkan peningkatan sebanyak 44.9% berbanding menggunakan kaedah konvensional iaitu 9.67%. Secara kesimpulan menunjukkan Kit Penyongsang ini dapat menarik perhatian pelajar untuk mempelajari subjek ini.