Sistem inventori makmal komputer Jabatan Teknologi Maklumat, Pusat Pengajian Diploma, Uthm (E–Ventori) - Roslan, Rosfuzah; Khamsa, Syaza Nazurah; Rokashah, Nurul Shahida Azwa; Othman, Siti Azlin (Penerbit Uthm, 2017)
Setiap organisasi kecil ataupun besar perlu peka dan bijak dalam menguruskan inventori mereka. Pengurusan yang bersistematik dan efisien dalam menguruskan inventori memberi manfaat bukan sahaja dari aspek pengurusan malah aspek lain seperti mengurang kos perbelanjaan dan pengeluaran organisasi. Thomas C. Harrington di dalam artikelnya berkaitan Implementing an Effective Inventory Management System[1] menekankan aspek kawalan sebagai elemen penting dalam pengurusan inventori yang efektif