Pembangunan aplikasi sistem penasihat pakar dalam dagangan mata wang GBPUSD menggunakan pergerakan purata eksponen (EMA) dan pengayun stokastik - Surip, Miswan; Ungku Fuad, Ungku Zubaidah; Azman, Norizan; Ibrahim, Faridah (Penerbit Uthm, 2017)
Sistem Penasihat Pakar GoblinFx merupakan Sistem Penasihat Pakar yang menjalankan aktiviti perdagangan Forex [1] secara automatik selama 24 jam sepanjang lima hari waktu pasaran aktif bagi pasangan matawang Great Britain Pound/United State Dollar (GBPUSD). Ia mengikut logik arahan yang telah diprogramkan dalam kod berdasarkan indikator Pergerakan Purata Eksponen (EMA) dan Pengayun Stokastik (Stochastic Oscillator) selaras dengan apa yang telah dianalisis secara teknikal menggunakan platform perdagangan elektronik (Ecommerce). Sistem ini dijalankan dengan menggunakan broker Instaforex [2]. Kelemahan utama yang dihadapi oleh pedagang separuh masa ialah mereka tiada masa untuk menantikan peluang atau memperuntukkan masa untuk berurus niaga dalam bidang ini. Selain itu, mereka kurang mahir dalam analisis secara teknikal terhadap perubahan harga pasaran