Pemantauan keselamatan aset dan kenderaan menggunakan teknologi radio frequency identification (RFID) - Omar, Abdul Halim; Mahdin, Hairulnizam; Jofri, Muhammad Hanif; Mohd Ali@ Hani, Mohd Hatta; Md Yasin, Mohd Suhaimi (Penerbit Uthm, 2017)
Masalah kehilangan aset berharga tanpa sebarang jejak atau kesan merupakan suatu permasalahan utama yang sering berlaku di dalam sesuatu organisasi. Ekoran permasalahan ini, sesebuah organisasi amat memerlukan penyelesaian yang baik bagi mengesan dan merekodkan log aset sama ada ia telah dipindahkan atau telah tamat tempoh perkhidmatan. Isu penjejakan kedudukan aset merupakan isu yang berkait rapat dengan akses terhadap aset di mana aset mestilah dibawa atau dialihkan oleh pembawa yang sah. Sebelum aset dibawa keluar daripada inventori, pengesahan pembawa keluar aset harus dilakukan. Selain mengesan aset dan pembawa, isu keselamatan lain perlu juga dijaga iaitu sistem pengawasan kenderaan yang mampu untuk menjana rekod digital kenderaan dan lalu lintas dalam organisasi. Berdasarkan rekod digital yang dihasilkan ia akan dapat membantu organisasi bagi memantau aset penting dan juga melakukan tapisan keselamatan terhadap kenderaan yang memasuki kawasan organisasi.