Pembangunan aplikasi android untuk mempelajari tulisan jawi secara M-learning - Mohamed Ali @ Md Hani, Mohd Hatta; Mohmed Asri, Mohamad Haikal Emir; Taufik, Muhammad Farhan; Mohd Shauji, Muhammad Alif (Penerbit Uthm, 2017)
Pada era globalisasi yang semakin moden, kita tidak terlepas daripada kecanggihan teknologi yang kian berkembang maju. Teknologi yang maju juga turut memberi kesan terhadap perubahan kaedah pembelajaran dalam bidang pendidikan. Perkembangan teknologi yang diterapkan dalam bidang pendidikan dapat memudahkan proses pembelajaran kanak-kanak serta pelajar. Perkembangan ini juga dapat meningkatkan kualiti pembelajaran dan memberi impak yang positif dalam bidang pendidikan di negara ini. Kaedah pembelajaran yang tradisional menggunakan media-media cetak seperti buku teks, nota, modul dan pengajaran oleh guru menyebabkan pelajar sukar untuk memahaminya dan kadang kala sebahagian pelajar tidak mendengar ketika sesi pengajaran oleh guru. Menurut [1], minda dan pemikiran pelajar perlu dirangsangkan untuk menambahkan minat mereka terhadap pembelajaran bagi menjadikannya lebih menarik dan tidak membosankan