Kesedaran kognitif dalam aplikasi reka bentuk antara muka bagi pemantauan penyelenggaraan - Rosli, Muhammad Mujahid (2019)
Kesedaran Situasi adalah keupayaan manusia untuk mengenal pasti, memproses, dan memahami maklumat berkenaan bagaimana untuk bertahan dalam keadaan kecemasan. Lebih mudah, ia untuk mengetahui apa yang sedang berlaku di sekeliling anda. Ia dinamik, sukar dikekalkan, dan mudah hilang. Kajian ini dijalankan adalah untuk meneroka kesedaran situasi yang di aplikasikan pada aplikasi reka bentuk antara muka Android. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah kualitatif. Kajian melibatkan tiga orang responden kajian mempunyai pengalaman bekerja lebih 20 tahun dalam bidang penyelenggaraan. Kajian ini menggunakan protokol temu bual sebagai instrumen kajian. Data-data yang telah diperoleh melalui temu bual telah dianalisis dengan kaedah analisis kandungan dan sebanyak enam (6) tema telah dijana. Hasil dapatan kajian menunjukkan kriteria-kriteria yang ada dalam kesedaran situasi membantu pengguna untuk lebih mudah menggunakan aplikasi reka bentuk antara muka yang menggunakan kriteria yang terlibat. Diharapkan hasil kajian ini dapat diaplikasikan oleh pihak-pihak yang terlibat dalam usaha untuk memaksimumkan kriteria-kriteria kesedaran situasi dalam antara muka aplikasi.