Pendayaupayaan ekonomi menerusi penyertaan dalam aktiviti ekonomi tambahan PWPK di Johor - Ani, Fauziah; Abu Samah, Asnarulkhadi; Isa, Khairunesa; Kamri, Khairol Anuar (Penerbit UTHM, 2016)
Pendayaupayaan dan penyertaan merupakan strategi berkembar dalam menangani masalah kemiskinan khususnya dalam negara dunia ketiga. Ia dianggap sebagai pendekatan yang efektif dalam mempertingkatkan status ekonomi. Sebagai medium pendayaupayaan, penyertaan dipercayai memainkan peranan penting bagi menentukan kejayaan kegiatan ekonomi. Atas alasan ini kajian ini dilakukan bagi menentukan hubungan antara tahap penyertaan (pembuatan keputusan, perlaksanaan dan penerimaan faedah, dan sejauhmanakah ketiga-tiga tahap ini memberi kesan ke atas pendayaupayaan ekonomi ahli PWPK di Johor. Seramai 366 ahli daripada 60 kumpulan PWPK telah dipilih sebagai responden dengan menggunakan kaedah pensampelan kelompok pelbagai peringkat (cluster multistages sampling). Maklumat kajian dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik dan dianalisis menggunakan Structural Equation Modelling (SEM) berbantukan perisian AMOS. Dapatan kajian menunjukkan ketiga-tiga tahap penyertaam mempunyai hubungan yang sederhana dengan pendayaupayaan ekonomi. Manakala tahap penyertaan dalam penerimaan dalam faedah merupakan peramal yang paling signifikan jika dibandingkan antara ketiga-tiga tahap tersebut. Justeru itu, bagi memastikan PWPK berfungsi sebagai medium pendayaupayaan, tahap penyertaan perlu diperluaskan lagi.