Kritik al-Quran oleh Nasr Hamid Abu Zayd melalui terapan hermeneutics humanistic - Zainol, Nur Zainatul Nadra; Abdul Majid, Latifah; Abd Kadir, Muhd Najib (Penerbit UTHM, 2016)
Nasr Hamid Abu Zayd dikenali sebagai seorang tokoh yang lantang mengkritik al-Quran pada abad ini. Beliau mempunyai metode yang tersendiri ketika mentafsir al-Quran iaitu mengaplikasi hermeneutik dengan menerapkan elemen humanistic. Artikel ini bertujuan untuk menganalisis elemen humanistic yang dibawa oleh Abu Zayd dalam empat aspek iaitu definisi al-Quran, konsep bahawa wahyu, proses penurunan wahyu dan metode pentafsiran. Empat aspek tersebut dibandingkan secara berterusan dengan al-Quran dan al-Sunnah. Untuk mencapai validity data, artikel yang bersifat kualitatif ini menggunakan metode analisis kandungan yang terdiri daripada karyakarya Abu Zayd sebagai sumber pengumpulan data. Manakala analisis data menggunakan kaedah diskriptif dan perbandingan berterusan. Hasil kajian menunjukkan, elemen humanistic yang telah diterapkan kepada al-Quran telah mencetuskan implikasi terhadap al- Quran, konsep wahyu, tafsiran relatif dan liberalisasi hukum syariah.