Pembangunan modul pengintegrasian domain kognitif dan strategi pengajaran dalam kemahiran berfikir aras tinggi guru teknikal - Koh, Hie Ping (2019)
Kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) telah memainkan peranan penting dalam pembelajaran pendidikan. KBAT merupakan datu set kemahiran dalam konsep yang menggalakkan individu terutamannya pelajar berfikir sesuatu di luar kotak. Setiap individu mempunyai kecenderungan dan kekuatan yang berbeza dalam pembelajaran serta KBAT boleh menjadi rangsangan untuk membangunkan cara pembelajaran yang baharu. Kajian ini adalah kajian pembangunan produk untuk menganalisis keperluan kajian pengintegrasian domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT guru teknikal dan membangunkan modul pengintegrasian domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT guru teknikal. Seramai 364 orang guru teknikal dipilih secara rawak sebagai sampel kajian untuk menganalisis keperluan kajian ini. Manakala dalam proses pembangunan modul, seramai 10 orang guru teknikal yang terdiri daripada lima bidang utama yang ditawarkan dalam kolej vokasional sebagai pengguna modul untuk mengenal pasti kesesuaian dari segi reka bentuk, kandungan dan kebolehgunaan modul pengintegrasian domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT guru teknikal. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap penguasaan domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT guru teknikal adalah lemah dan terdapat hubungan sederhana positif yang signifikan antara domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT guru teknikal. Selain itu, hasil dapatan kajian juga menunjukkan bahawa modul pengintegrasian domain kognitif dan strategi pengajaran dalam KBAT adalah sesuai dari segi reka bentuk, kandungan dan boleh digunakan oleh guru teknikal. Secara kesimpulan, imlpikasi modul pengintegrasian ini dapat memberi sumbangan sebagai bahan bacaan kepada para guru teknikal untuk mengaplikasi KBAT dalam pengajaran dan pembelajaran.