Pembangunan dan pendidikan masyarakat Islam - Jaffary Awang, Jaffary Awang (Penerbit UKM, 2020)
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah SWT serta selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya, buku ini dapat disiapkan. Buku ini adalah himpunan sebahagian daripada artikel yang telah dibentangkan di International Conference on Muslim Society and Thought (IC-MUST) pada 3-4 Oktober 2017 di Surabaya, Indonesia. Persidangan ini adalah anjuran bersama di antara Fakulti Pengajian Islam (FPI) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Islam Negeri (UIN) Sunan Ampel, Indonesia. Persidangan ini bertemakan “Masyarakat Muslim dan Globalisasi”. Perbincangan berkaitan isu pembangunan dan pendidikan masyarakat Islam adalah sesuatu yang berterusan sifatnya. Justeru saban waktu dan ketika umat Islam berdepan dengan pelbagai isu yang mencabar minda dan usaha umat Islam untuk memberi respon dalam bentuk yang terancang dan sistematik. Oleh itu, setiap isu dan permasalahan perlu digarap dan dianalisis terlebih dahulu dalam memahami kedudukannya yang sebenar. Ini bererti ilmumerupakan prasyaratutamadalam merungkai permasalahan umat Islam.